fakta om naturen i sverige

fakta om naturen i sverige

Sverige är en fantastisk plats som är välsignad med ett överflöd av otroliga naturliga egenskaper. Som ett resultat av detta erbjuder landet ett brett utbud av olika och unika livsmiljöer där en mängd olika växter, djur och människor kan samexistera. Landet är hemvist för fyra olika naturtyper, däribland alpinskogar (alpina skogar), näset (mossar/kärr), tallar (skogsängar) och ädellövskogar (lövskogar). Var och en av dem har sina egna tydliga egenskaper som bidrar till den mångsidiga skönheten och variationen i landets ekosystem.

Alpinskogar finns i bergsområden ovanför trädgränsen. Dessa områden är glest befolkade med träd som björkar, tallar och små buskar på grund av de extrema klimatförhållandena och de hårda vintrarna. Sumpkärr finns på mycket lägre höjder runt sjöar och floder. Här skapar täta högmossar och lågväxande vegetation fantastiska landskap som utgör livsmiljöer för flyttfåglar på våren och för många vilda blomsterarter under hela året. När man besöker dessa ekologiskt varierande områden kan man uppleva olika dofter, bland annat skogsdofter som t.ex. tallkåda och blomdofter. Sverige är välkänt för sina otroliga naturscenerier som skiftar från norr till söder. Fjällen erbjuder hisnande utsikter, storslagna bergskedjor och djup, kristallklara sjöar med små byar lite varstans. Den unika biotopen återspeglas tydligast i landets nationalparker som ger skydd åt de sex olika naturtyperna som är karaktäristiska för Sverige.

En av nationalparkerna, Sarek nationalpark, erbjuder skidåkning under vinterhalvåret och porlarpromenader i fjällens högsta toppar. andra områden, såsom Vindelfjällens Naturreservat erbjuder fantastiska naturupplevelser inom ett helt annat sammanhang.

Sjöar och vattendrag

Sverige är ett av de mest sjörika länderna i världen, nästan en tiondel av landets yta består av fantastiska sjöar. I en hel del nationalparker kan du hitta intressanta gnistrande sötvattensmiljöer som är utmärkta för bad och andra fritidsaktiviteter. Dessutom har vi några floder som förblir helt eller nästan helt opåverkade av vattenkraftsutbyggnad. Populära nationella floder som Vindelälven, Torneälven, Kalixälven och Piteälven har förklarats som icke utbyggbara zoner för att bevara sin skönhet och de är därför säkra från sådana ingrepp. För att inte tala om de underbara sötvattensmiljöer som finns i vackra nationalparker som Djurö i Vänern och Färnebofjärden i Nedre Dalälven – båda är utsökta exempel på Sveriges spektakulära landskap.

See also  djur i sveriges natur

Överflödet av underbara sjöar och floder gör Sverige till en verkligt fantastisk plats för naturälskare. Att tillbringa tid utomhus omgiven av orörda naturmiljöer ger oförglömliga upplevelser som alla borde få uppleva åtminstone en gång i livet. Dessutom ger denna otroliga resurs oss en rad hälsofördelar som stresslindring, ökat allmänt välbefinnande och bättre humör. Med allt detta sagt är det inte konstigt varför Sverige är ett populärt resmål för naturentusiaster.

Fjäll

Fjällen är en unik miljö som både har stora geologiska och biologiska värden. Omkring 90 procent av Sveriges nationalparker finns i fjällområdet, och dess rika utbud av flora och fauna gör detta till ett av Skandinaviens vackraste reservat. Här kan du hitta allt från fjällbjörkskogar, uråldriga barrskogar till vindpinade hedar. Fjällets toppar erbjuder en gnistrande skidpister i vintertid, eller en magnifik vy på sommaren, medan Torne träsket är Europas nordligaste träskområde. Odlingsbar mark hittas endast i Padjelanta dit man kan se många olika vilda blommor – flera arter har funnits här sedan istiden. Sarek Nationalparken anses vara ett av de mest orörda områdena i Europa och erbjuder en otroligt varierad flora, från marktäckare till dvärgbuskar.

Sveriges varierade landskap ger en unik upplevelse för naturälskare, med något för alla oavsett intresse. Oavsett om du letar efter hisnande vyer eller lugna floddalar har Sverige något speciellt att erbjuda.

Kust och hav

Sveriges kuster och hav är hemvist för några av de vackraste nationalparkerna i världen. Skuleskogens nationalpark erbjuder en fantastisk utsikt över höga kustklippor längs Östersjön, medan besökare i Haparanda skärgårds nationalpark kan utforska en häpnadsväckande mängd låga sandbankar och varierande livsmiljöer för havslevande djur. Kosterhavets marina nationalpark är kanske ännu mer spektakulär, med sitt kristallklara vatten som vimlar av sällsynta arter av undervattensliv bland salta klippor.

See also  bo i naturen sverige

På andra sidan, inåt landet, ligger Ängsö nationalpark som utgör en stark kontrast till kusterna, med frodiga dalar fyllda av färgglada vilda blommor och ett genuint bevarat jordbrukslandskap – medan Blå Jungfrau nationalpark ger besökarna några av naturens mest majestätiska vyer när de vandrar förbi granitklippor längs skogsklädda stigar. Med så stor variation i landskap och utomhusaktiviteter tillgängliga är det inte konstigt att Sveriges nationalparker fortsätter att vara bland Europas främsta semestermål.

Natur i Sverige

Upptäcka den komplexa naturmiljön i Sverige med dess skiftande landskap och varierade djurliv har aldrig varit enklare. I museets stora utställning får man se de olika naturmiljöerna presenterade med unika vegetation såväl som ngot av de vanligaste djuren i dessa miljöer. På detaljerat vis visas allt från elg, varg och björn till de minsta insekterna. Man får veta mer om deras utseende och hur de lever och till och med se deras livets mest intressanta situationer och beteenden genom högteknologiska montrar. Oavsett om det är att se ett drontarpar balansera på grenar eller kattungar göra framsteg att leka, har ibland besökaren en chans att lära sig exakt hur dj ur klarar av att övervinna olika hinder och anpassa sig till miljöer. Utställningen ger också en översikt över Sveriges stora områden som är viktiga för djurlivet, och beskriver de hot som milj ön står inför.

Mikroplast existerar både som nedbrutna partiklar eller slitage från större plastföremål, och även som avsiktligt tillverkade plastpartiklar, även kallad primär mikroplast. Den primära mikroplasten används ofta i kosmetiska produkter och kemiska hushållsprodukter för en skrubbande effekt. Tyvärr hamnar en stor andel mikroplast i haven och vår natur. Mellan en halv miljon och 1,4 miljoner ton mikroplast förorenar haven årligen, enligt enrapport om plast i marina miljöer. För sveriges del har Naturvårdsverket listat de största utsläppskällorna av mikroplast i naturen, där bland annat industriell produktion och hantering av plast, slitage från bildäck, textiltvätt och konstgräsplaner ingår.