vad är speciellt med naturen i södra sverige

vad är speciellt med naturen i södra sverige

Södra Sverige omfattar de södra delarna av Sverige. Det är dock inte exakt samma som Sydsverige, eftersom begreppet “södra Sverige” kan tolkas på olika sätt. Hela Götaland räknas vanligtvis till den södra delen av Sverige, men det stora geografiska området gör att det inte går att precisera gränserna för detta begrepp. Många norrlänningar brukar ofta använda begreppet Södra Sverige som en benämning på hela landets södra del, alltså allt utom Norrland som ligger sydost om Dalälven.

Självklart är det viktigt att skelna mellan de olika definitionerna av Begreppet “Södra Sverige”. För någon från Nor rland kan det exempelvis vara mer naturligt att räkna in Halland och Blekinge till den sydöstra delen av landet.

Sveriges naturtyper

Sverige har en stor variation av livsmiljöer som lämpar sig för alla typer av aktiviteter. Det finns stora områden med magiska skogar som är perfekta för efterlängtade vandringar, kustområden som erbjuder allt från soliga stränder till öar där du kan se rovdjur i solnedgången och nordliga öknar som är hemvist för ett stort antal endemiska arter. Sverige bjuder också på landskap och miljöer som kännetecknar långväga resor med buss eller tåg på långväga sträckor genom några av Europas vackraste landskap.

Ett annat område med intressanta livsmiljöer är de svenska fjällkedjorna. Denna massiva struktur sträcker sig över hela landet och fördelen här är det enorma utbudet av resmöjligheter. Några av de populära platser som besöks av många är Jämtland och Dalarna, vilka båda erbjuder skidor, fjällvandringar och spännande utflykter på stigar och leder.

Biologisk mångfald: Parlamentet kräver bindande naturskyddsmål, pressmeddelande 2021-06-09 Skyddad natur i siffror, Naturvårdsverket Skyddad natur, Världsbanken

See also  Firar Sveriges nationaldag: Vad du inte får missa!

Sveriges vackraste natur?

När det kommer till Sveriges vackra natur finns det många ställen som är lika fantastiska på olika sätt. Tidningen Sveriges Natur har inbjudit sina läsare att skicka in förslag om vilka de anser vara de vackraste miljöerna runt om i landet. De har utsett en jury bestående av deras redaktion och naturkännaren Martin Emtenäs som vaskat fram tio finalister. Dessa inkluderar dramatiska fjäll, leende bokskogar, karg kust och Bohusläns röda klippor.

Under sommaren har allmänheten fått rösta på sin favoritplats, och det vinnande resultatet har presenterats till den stora publikens glädje. Det ger besökare från hela landet möjlighet att utforska några av de mest spektakulära naturområdena i Sverige. Några av de vackraste platserna i södra Sverige är Kullabergs naturreservat, Hallands Väderö och Tivedens nationalpark.

Det finns också en mängd andra intressanta områden att utforska i södra Sverige. För den som älskar havsvatten och vilda djur finns det de natursköna vikarna på Gotland, medan de som gillar historia kan ta en resa till Motala Ström i Östergötland. Även Stockholms skärgård, med öar som har bevarat sin naturliga charm, är ett besök värt.

Här är de tio finalbidragen

Den här tävlingen har samlat tio finalbidrag som står inför den ultimata utmaningen – att bli korad som bäst. Alla bidrag kommer från helt olika områden och delar ett gemensamt önskemål om att leverera något fantastiskt och viktigt till dem som det rör sig. Med så många innovativa, originella och inspirerande ideer är det viktigare än någonsin att försöka välja vilket av dessa bidrag som ska lyckas sluta på toppen! Alla tävlare ger sitt absolut bästa för att uppfylla en rad stränga krav och förhoppningar. De har verkligen gjort ett mycket bra jobb med att ta fram de mest unika och kreativa lösningarna som ut manar våra konventionella tankebanor om natur och miljö.

See also  var kan man ga i sverige for naturen

Skyddat land och sötvatten

Land och sötvatten är en viktig del av den skyddade naturmiljön i Sverige. Av de sju procent som är skyddad natur inom området Götaland och Svealand, består fem procent av landareal och två procent är sötvattensområden. De goda nyheterna härom är att landdelarna hyser betydligt fler rödlistade arter (3 500 stycken) jämfört med sötvattensdelarna som endast ser 230 ekologiskt rödlistade arter.

Götaland sticker dock ut specifikt när det kommer till skyddad areal. Av totalarealen med skyddad natur i Götaland så är endast fyra procent landekosystemeller, vilket tyder på en mycket låg yta av skyddat som finns i sydvä stra Sverige.

För att öka andelen skyddade landområden föreslås olika typer av skyddade områden som anpassas till lokala behov. Det kan innebära att större nationalparker skapas eller att mindre naturreserv at skapas för att skydda särskilt känsliga livsmiljöer. Detta skulle vara ett bra sätt att bevara den naturliga miljön för framtida generationer.

Biologisk mångfald: Parlamentet kräver bindande naturskyddsmål, pressmeddelande 2021-06-09 Skyddad natur i siffror, Naturvårdsverket Skyddad natur, Världsbanken